........ATENTIE !!!
Daca nu puteti scrie un comentariu folosind un limbaj civilizat, nu va mai chinuiti degeaba caci oricum voi sterge comentariile care contin amenintari, insulte, injurii :D
Ca sa vedeti pozele la o marime mai mare, dati click pe ele

--------ROUIDF pe Dailymotion---------

luni, 31 ianuarie 2011

COROANA DE OTEL

 

Putini sunt cei care stiu ca simbolul puterii şi al demnităţii suverane-coroana regala a Romaniei, a fost facuta, nu din aur, argint, platina si pietre pretioase ci... din OTEL...si nu orice fel de otel.
Am cautat si gasit cateva informatii despre coroana regala a Romaniei, coroana care pentru mine, e mult mai  frumoasa si pretioasa decat daca ar fi fost impodobita cu toate diamantele din lume.

Carol I, a fost cel care a ales ca materialul din care sa fie facuta Coroana Regala, sa fie otelul unui tun otoman capturat în timpul Razboiului de Independenta din 1877-1878 .
Coroana de oţel a fost oferită pe 10 mai 1881 Domnitorului Carol I, la Palatul regal, cu prilejul serbărilor încoronării sale şi a proclamării Regatului României.
Carol I a fost primul care a purtat Coroana de Oţel..

La ordinul regelui Carol I, Arsenalul Armatei a făurit coroana regală din metalul unuia dintre numeroasele tunuri luate ca trofee de la inamic în bătălia de la Plevna, la 28 noiembrie 1877.
S-au făcut trei modele aproape identice:
-unul dintre ele a rămas la Muzeul Arsenalului, nefiind terminat, cercul frontal diferind de acela al celorlalte două modele.
-al doilea, modificat, a fost aşezat pe globul purtat de aquila din vârful unei coloane de piatră din Bulevardul Carol, Piaţa C.A. Rosetti.
-al treilea model este cel primit de Regele Carol I, sfinţit la Mitropolia din Bucureşti în ziua de 10 mai 1881 şi se compune dintr-un cerc frontal cu opt fleuroane şi tot atâtea mărgăritare, împodobit cu modele de pietre preţioase, toate stilizate din oţel.

Cele opt fleuroane sunt unite, în vârful coroanei, de crucea Trecerea Dunării.
Coroana cântăreşte 1.115 grame şi este realizată din zburătura unui tun (partea din faţă a ţevii) de calibru 90 mm, fabricat la F. Wöhlert din Berlin. Spre a comemora faptele strălucite săvârşite de ţară şi Domnul Carol, pe tun, sub turaua otomană care poartă semnătura sultanului Abd Al-Hamid nepotul lui Mahmud întotdeauna Victorios, este scrisă următoarea inscripţie: DIN ACEST TVN LVAT DE OASTEA ROMÂNEASCĂ LA PLEVNA ÎN XXVIII NOEMVRIE MDCCCLXXVII S'A LUCRAT ÎN ARSENAL COROANA DE OCEL A REGELUI ROMÂNIEI CAROL I - X MAI MDCCCLXXXI. Tunul s-a păstrat în Muzeul Arsenalului până la desfiinţarea muzeului, apoi a fost mutat în actualul Muzeu Militar Naţional.

Cu ocazia proclamării Regatului, Carol I a instituit cel de-al doilea ordin naţional românesc, Coroana României, şi a specificat în Regulamentul de înfiinţare al decoraţiei, ca micuţa coroană din centru să fie din oţelul aceluiaşi tun capturat la Plevna.

În prezent, Coroana de Oţel este o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural naţional şi este expusă la Tezaurul istoric al Muzeului National de Istorie a Romaniei
O copie fidelă a coroanei se găseşte  la Castelul Peles.
Regii Ferdinand si Mihai, au fost încoronaţi cu aceeaşi coroana.

Regele Ferdinand al Romaniei a purtat-o la încoronarea sa de la Alba Iulia
Mihai I a fost încoronat cu aceeaşi coroană şi uns Rege , în catedrala patriarhală din Bucuresti, la 6 sept.1940.
Coroana regala s-a regăsit, între anii 1881 şi 1947 şi în stema nationala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu